Hamsa Prasanna House at Bangalore by Biome Environmental Solutions

Hamsa and Prasanna House at Bangalore by Biome Environmental Solutions

Hamsa Prasanna House at Bangalore by Biome Environmental Solutions

The following content (text, images, illustrations and videos) for the project is provided by the design firm. 

Name of the project: Hamsa and Prasanna House
Location: Anekal Main Road, Bangalore
Year of completion: 2016
Design Team: Chitra Vishwanath, Sree Sandeep Dangeti
Consultants: Mesha Structural Consultants
Contractors: Muralidhar Reddy, Prasanna Kumar
Photo Credits: Vivek Muthuramalingam

Hamsa Prasanna House at Bangalore by Biome Environmental SolutionsHamsa and Prassanna are gardening enthusiasts who had filled their balcony with plants much to the chagrin of the landlord. They are also deeply committed to ecological living. Having seen their uncle’s house also designed by the same office, it was their natural choice to go with us.
Since, garden a large one was one of their prerequisite, the couple opted for a suburban development where the land cost was cheaper and the area still not crowded.

The requirement was kept simple – two bedrooms, a large study and maximum garden- with complete water and resource intelligence incorporated.

A basement study opening to a basement garden provided the earth for earth blocks. The basement garden also has a well recharging the ground. The basement thus moves away from being a dark dingy space to a light filled well ventilated living area.

The ground floor has living areas, kitchen , common toilet an done bedroom surrounded on all sides by gardens and further connected visually to the basement garden too.

Space is celebrated through minimal interventions and making it languidly relaxing .The stairs are bare, floors are monocolour and walls are brown with just a large yellow tiled wall in the kitchen giving the burst of energy within. Terrace is utilized as a smart space in mnemonic sense. It is the space to grow food, harvest the rainwater, use it for thermal and photo voltaic solar panels and treat the grey water all because it is the space which gets the maximum endowment of sun and air.

More images:

Drawings:

Share your comments

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Recent

An Architect Eats Samosa

ArchitectureLive! continues with Alimentative Architecture – The fifth in a series of articles by Architect-Poet-Calligrapher H Masud Taj interfacing architecture with food via geometry.

Read More »

The Stoic Wall Residence, Kerala, by LIJO.RENY.architects

Immersed within the captivating embrace of a hot and humid tropical climate, ‘The Stoic Wall Residence’ harmoniously combines indoor and outdoor living. Situated in Kadirur, Kerala, amidst its scorching heat, incessant monsoon rains, and lush vegetation, this home exemplifies the art of harmonizing with nature.

Read More »

BEHIND the SCENES, Kerala, by LIJO.RENY.architects

The pavilion, named ‘BEHIND the SCENES’, for the celebrated ITFOK (International Theatre Festival of Kerala), was primarily designed to showcase the illustrious retrospective work by the famed scenic background artist ‘Artist Sujathan’.

Read More »

WE ARE HIRING /

ArchitectureLive! is hiring for various roles, starting from senior editors, content writers, research associates, graphic designer and more..

 

PARTICIPATE /