Studio IAAD

Emulating a Larger than Life Experience at Godrej South Estate | Studio IAAD

The objective is to take the end-user on a wondrous journey from the understated to opulent, engaging them every step of the way. The employment of a biophilic design approach helps establish a connection with nature, creating a series of spaces that stir emotion and redefine the design brief.  - Studio IAAD
Studio IAAD

Follow ArchitectureLive! Channel on WhatsApp

Emulating a Larger than Life Experience at Godrej South Estate | Studio IAAD 1

 

The Godrej South Estate Experience Centre has been designed for the Mumbai-based real estate developer Mogul in the heart of New Delhi. The designed structure at the core of the space was created with the aspiration of creating a sense of awe amidst visitors, while ensuring that the ensemble could be reused effectively in future projects. The objective is to take the end-user on a wondrous journey from the understated to opulent, engaging them every step of the way. The employment of a biophilic design approach helps establish a connection with nature, creating a series of spaces that stir emotion and redefine the design brief.

 

 

Inspired from the beauty and balance found in nature, the design process has combined sustainable thinking and knowledge of the renewable and natural material palette to build enriching spaces. The journey of the visitor is seamless as it transitions from one space to another; namely the deck lounge, model experience, audiovisual experience, show apartment, customization gallery and discussion lounge. To emulate a ‘larger than life’ experience, a semipermeable curtain has been designed with an array of sleek MDF plates that are held together delicately, seemingly floating in the air. The curved plates that perform as the constituent building-blocks of the curtain are staggered at two levels, imparting a sense of fluidity to the form. The modules have been painted in two contrasting colours to provide the structure with a sense of depth, which is further accentuated through smart lighting design. The lighting intent was to create an ‘architectural chandelier’ of sorts that commands attention with its imposing yet graceful presence.

 

 

Keeping in mind the transient nature of the space, the focus has been towards creating an experience for the visitors. The entire structure has been designed and developed as a modular and reusable artistic installation, ensuring the conscious utilization of materials and resources. Remaining visible at all times in its utter glory, the persona of the architectural envelope forms a lasting impression on the mind of the visitor who indulges in the space’s environment.

Share your comments

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Recent

An Architect Eats Samosa

ArchitectureLive! continues with Alimentative Architecture – The fifth in a series of articles by Architect-Poet-Calligrapher H Masud Taj interfacing architecture with food via geometry.

Read More »

The Stoic Wall Residence, Kerala, by LIJO.RENY.architects

Immersed within the captivating embrace of a hot and humid tropical climate, ‘The Stoic Wall Residence’ harmoniously combines indoor and outdoor living. Situated in Kadirur, Kerala, amidst its scorching heat, incessant monsoon rains, and lush vegetation, this home exemplifies the art of harmonizing with nature.

Read More »

BEHIND the SCENES, Kerala, by LIJO.RENY.architects

The pavilion, named ‘BEHIND the SCENES’, for the celebrated ITFOK (International Theatre Festival of Kerala), was primarily designed to showcase the illustrious retrospective work by the famed scenic background artist ‘Artist Sujathan’.

Read More »

WE ARE HIRING /

ArchitectureLive! is hiring for various roles, starting from senior editors, content writers, research associates, graphic designer and more..

 

PARTICIPATE /