ETANIA GREEN SCHOOL, Beaufort, Sabah, East Malaysia, by billionBricks + Architecture BRIO

In Sabah, Malaysia, many thousands of stateless children have become marginalised due to their legal status. These are mainly children of illegal or legal Indonesian migrant labourers.  The migrants come to Sabah to seek an income on the plantations so they can have a decent life. - billionBricks + Architecture BRIO

Share Post:

ETANIA GREEN SCHOOL, Beaufort, Sabah, East Malaysia, by billionBricks + Architecture BRIO 1

 

In Sabah, Malaysia, many thousands of stateless children have become marginalised due to their legal status. These are mainly children of illegal or legal Indonesian migrant labourers.  The migrants come to Sabah to seek an income on the plantations so they can have a decent life.

The Etania schools are learning centres for their children, who have no access to education until a school begins for them. Therefore, the Etania schools run a full learning program, 6 days a week with all the necessary curriculum subjects.

In these learning centres, children have safety, security and happiness enjoying their right to learn. Etania has an ambitious plan to build 30 school across Sabah. They asked billionBricks to prepare a prototype school design for the first school for 350 children aged 5-13.

 

ETANIA GREEN SCHOOL, Beaufort, Sabah, East Malaysia, by billionBricks + Architecture BRIO 3

Environmental Challenges

The school is located along a river with a history of massive floods once every 10 years or so. The destruction of the original rainforest and their replacement by oil palm plantations has increased the flood risk even further. Therefore, the prototype school is, not unlike much of Borneo’s vernacular architecture, raised from the ground. However, the classrooms are here lifted off the ground in an unconventional way.

 

Recycling

Five decommissioned shipping containers and an artificially created mound from soil excavated for a water harvesting pond, support the classrooms. This minimises the structural components, and stabilises the framework. Additionally, it creates a covered space below the classrooms for a lunch area and gathering space. The containers themselves are used for storage and toilets.

ETANIA GREEN SCHOOL, Beaufort, Sabah, East Malaysia, by billionBricks + Architecture BRIO 13

 

Organisation

The school children can move around the school in multiple ways. The first floor is reached either via a centrally located staircase, two ladders. or from the slopes of the mound. This way, the school becomes a place for exploration and overcoming challenges in line with the educational philosophy of the school.

 

 

On the first floor, three blocks are placed alternately on either side of a central verandah. Two blocks contain four classrooms, and the third block on the mound contains the teacher room and library. They are oriented along the east west direction to minimise the heat gain, avoiding direct sunlight hitting the long elevations. This also means that the classrooms all face the river and enjoy a natural draft of air that flows across the rooms in the north-south direction.

 

Between two classrooms, the children can use two smaller rooms for group work. They are extra spaces that give teachers the flexibility to teach classes, since often multiple years are clubbed into one. One of such rooms is a reading room with a netted floor for children to find a comfortable place to read books.

 

“billionBricks is a non profit with a vision to end homelessnesss. Give a gift of home at www.billionbricks.org

 

Drawings –

 

 

 

Project Facts-

Project:                   Etania Green School

Location:                Beaufort, Sabah, East Malaysia

Program:         Classrooms, Library, Teacher Rooms, Amphitheatre, Soccer Field

Design Team:       billionBricks + Architecture BRIO

Area:                       470m2

Client:                     Matakana Educational Society –         Etania Schools

Completed:          2018

Sponsors:      Triton, Adobe, Autodesk, Autodesk Foundation, Finalcad, Lenovo

Photographer:    Fernando Gomulya

Products:          Triton Containers

Share your comments

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Recent

Aatam Hostel at Kota, by Sameep Padora and Associates

Aatam Hostel, designed by Sameep Padora and Associates, has a residential program mix, containing hostels rooms for students along with a residence for the family that owns the plot. Six years in the making, the project is located in the dry and hot climate of Kota, Rajasthan.

Read More »
Tarawad at Chennai by Benny Kuriakose

Tarawad at Chennai by Benny Kuriakose

A “padipurra” or gate house, a typical Kerala structure forms the entrance to the house. The adornment of this entrance by the authentic stone pillars brought from Calicut together with timber, stone and tiles, continues the traditional theme and then it is combined with modern settings. The other special features of the entrance are the gabled roof and the welcoming built-in seat of timber.

New Children Space by Thinkcutieful (8)

Thinkcutieful designs a playroom for two sisters

Delhi based Design studio ThinkCutieful, specializing in creating beautiful spaces for children, has completed the décor of a modest playroom making it easy for a kindergartener and a toddler to play, scribble, exercise and relax within the safety of their home environment. A playroom, which is as fun as it is functional, is the best gift the parents could give their kids. Thinkcutieful, a mother and baby design company Founded in 2009 by Ms. Romilla Tewari – a pioneer in the field of children’s environments

Subscribe to Architecture and Design Updates