Deshpande House, Pune – Ravi Gadre Associates

Share Post:

Deshpande House, Pune - Ravi Gadre Associates 1

Apart from the general requirements of any house, owner specifically necessitated for a small living room, only to receive the guests and visitors. Precinct including kitchen, dining, family lounge, swing and terrace were kept grander as owner spends most of his time there. Both husband and wife belong to the I.T sector, thus a computer station with library were accommodated near the master bedroom.

Deshpande House - Ravi Gadre
Concept Sketch

DESIGN : As the topography of the site has a gradual gradient from west to east, with a drop of 2.5mt, the car porch is located at the corner of south-west. East side comprises of kitchen, dining, family lounge and terrace, whereas the west has common zones like library, computer station, utility, etc. Semi-circular opening offers vertical communication and a sense of security. To maintain the privacy, semi-public spaces like home theatre + lounge, garden, servant room have been accommodated in the semi basement. Accessibility to these area is separate from the private spaces. Adjacent to the house is a calm water body which provides an admirable view from the lounge.

Deshpande House - Ravi Gadre
Geometry

Composition: The overall composition is a juxtaposition of rectangles and triangles in plan and elevation. This volumetric composition is laced by railings, grill work hiding the piping, and softens the volumes further. Outcome – The house releases mental fatigue with space, minimal interior, white colour, good natural light and ventilation with view of east side garden from most part. The artificial lighting transforms the ‘morning glory’ into ‘evening glamour’.

Deshpande House, Pune - Ravi Gadre Associates 7
East Side Elevation

Deshpande House, Pune - Ravi Gadre Associates 9
Elevation

Facts:

  • Cost :1.33 CRORE APPROX.  INR
  • Area :480 SQ.M
  • Client / Owner :MR. UMESH DESHPANDE & MRS. ANJALI DESHPANDE

Share your comments

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Recent

Aatam Hostel at Kota, by Sameep Padora and Associates

Aatam Hostel, designed by Sameep Padora and Associates, has a residential program mix, containing hostels rooms for students along with a residence for the family that owns the plot. Six years in the making, the project is located in the dry and hot climate of Kota, Rajasthan.

Read More »
Kateel Restaurant, at Pune, by Oorvi Designs

Kateel Restaurant, at Pune, by Oorvi Designs

Sanjiv Ram Shetty, an experienced restaurateur, gave us a challenge of refurbishing his place into a Garden-style Restaurant. Creating a cosy & beautiful ambience as well as creating awareness among the customers. The refurbishment needed to complete in shortest possible time, with two main criteria- reusing materials as much as possible & imbibing the feel of nature inside the place. – Oorvi Designs

Casa Bonita-Linear Concepts-Delhi

Casa Bonita, The Leaf House at Delhi, by Linear Concepts

The 450 sq yards house, sits in the dense metroscape of Delhi which has been designed for a business family comprising of three generations. The main brief provided by the client was to keep the rooms spacious and luxurious and at the same time use of the ample natural light.

CHIRANTAN RESIDENCE, at NANDED, MAHARASHTRA, by 4TH AXIS DESIGN STUDIO

CHIRANTAN RESIDENCE, at NANDED, MAHARASHTRA, by 4TH AXIS DESIGN STUDIO

A design that is contextual, instantly lends the built structure a unique character, on account of specific and unique site conditions it responds to. Such is the case with this home too which is located in Maharashtra’s Nanded District. Envisioned by, Architect Amit Kasliwal and Architect Sagar Mundada of 4th Axis Design Studio for a family of four. This home, named ‘Chirantan’, anchors itself on a sprawling 3780-square-feet plot. It was brought on board to develop a narrow plot, facing a lush green field. Having studied the context as well the site constraints, the firm came up with a design for the home that does complete justice to its surroundings while simultaneously adhering to the crisp client brief—“a house that appreciates the tranquility of the green field” .

Subscribe to Architecture and Design Updates