Cardamom Club, at Thekkady, Kerala, India, by Kumar La Noce

Cardamom Club at Thekkady, Kerala, India by Kumar La Noce

Set amidst expansive Cardamom plantations on steep terrain areas in Thekkady, Kerala, a set of cabins have been designed to nestle within a sea of green.  Responding to a brief for a boutique resort, the project includes five independent cabins, an outdoor pool with adjacent stepped decks and a spa block divided into three interconnected volumes all raised on stilts. - Kumar La Noce
Cardamom Club, at Thekkady, Kerala, India, by Kumar La Noce

Follow ArchitectureLive! Channel on WhatsApp

Cardamom Club at Thekkady, Kerala, India by Kumar La Noce 1

Set amidst expansive Cardamom plantations on steep terrain areas in Thekkady, Kerala, a set of cabins have been designed to nestle within a sea of green.  Responding to a brief for a boutique resort, the project includes five independent cabins, an outdoor pool with adjacent stepped decks and a spa block divided into three interconnected volumes all raised on stilts.

 

The 40 sq.m cabins feature floor-to-ceiling wood-framed openings that are composed and designed to enhance the impact of the dramatic views while ensuring privacy between the units. The cabins open out to generous decks to embrace and experience the feeling of belonging to the surrounding plantation.

 

The structures are envisioned as light and elegant floating volumes in order not to disturb the natural harmony. They are crafted primarily out of rich reddish hardwood sourced from sustainably managed plantations. Inspiration comes from quaint shops and structures dotting the plantation landscape surrounding the property, which features framed glass enclosures and simple wooden furnishing.

 

The interiors are minimal and yet sophisticated, keeping the focus on the dramatic setting. Hand-crafted teak wood and rattan furniture and rice paper light fixtures complement the rich wood-paneled surfaces. The ensuite bathroom is compact and raw, with locally sourced black granite counters and a shower area featuring a ‘porthole’ window framing the views beyond.

 

The overall design has been an exercise in balancing luxury and elegance with quietness and restraint.

 

Drawings –

 

Project Facts –

Project Location: Thekkady, Kerala, India

Completion Year: 2017

Gross Built Area (square meters or square foot): 500 sqm

Lead Architects:  Bhavana Kumar, Nicola La Noce

Other participants

(eg. collaborators, clients, consultants, etc):

Structural Consultant: Manjunath & Co

Landscape Consultant: Earthline Consultants

Photo credits: Vivek Muthuramalingam, Kumar La Noce, Salim Pushpanath

Share your comments

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Recent

The Child Model & The Architect

H. Masud Taj reflects on his early experiences as a child model for Lifebuoy and Dalda, drawing parallels between the world of advertising and the principles of architecture.

Read More »

WE ARE HIRING /

ArchitectureLive! is hiring for various roles, starting from senior editors, content writers, research associates, graphic designer and more..

 

PARTICIPATE /