Aso, Goa, by Studio Matter

SHARE THIS

Note: The contents below are published as provided by the architect/designer.

Aso, Goa, by Studio Matter 1

Sharing a boundary with a historic chapel in the village of Salvador-do-MundoGoa, this residence-cum-studio space is designed on a linear plan with a conscious attempt to leave more than half the site empty for a rich, tropical landscape.

On the ground floor, a studio space flanks a kitchen and an external staircase that connects with the residence on the first floor. The staircase is designed to connect the two spaces on two different levels internally as well as externally.

Built on a concrete frame, the house hosts a nine-feet cantilevered slab that covers the staircase and the essential services towards the south. On the east, a thickly foliaged forest landscape is borrowed by the house for views in multiple spaces.

Simple materials – IPS Floor, Cudappah Steps, Timber Windows, Metal Frames, Exposed Brick and Laterite, and a Load-Bearing Vault composed of Wire-cut Bricks frames the building. Perforated metal sheets enable breeze to flow uninterrupted through the house. The building roof vault is finished in a stunning coat of Black China Mozaic – a waterproofing surface that adds a beautiful sheen to the vaulted ceiling.

Built on a very limited budget, the building uses its east-west orientation and stack-effect through the vaulted roof to remove hot air and enable comfort without exhaustive use of air-conditioning. The house borrows the rich landscape of Goa with the native trees including Mango and Teak framing the wonderful garden within and around the site.

Project Facts

Project Type: Residential
Client: Maanasi Hattangadi, Ruturaj Parikh
Engineer: Rajesh Mahambrey and Associates
Contractor: Amirchand Pandit
Electrical Contractor: Aravind Gunaji
Plumbing Contractor: Santosh Shirsekar
Carpentry: Bharat Wood Craft, Jitendra
Flooring Contractor: Arvind Pandit
Landscape Contractor: Agrohort, Gajanan
Year of Initiation: 2021
Location: Salvador Do Mundo, Goa
Design Team: Viraj Bhatt, Hetanshu Pandya, Dhrumin Patel, Rishiraj Sarkar, Ruturaj Parikh
Site Area: 525 Sq M approx.
Built-Up Area: 240 Sq M approx.
Status: Completed
Images and Drawings: Studio Matter

Share your comments

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

More Featured Works

The 100, Calicut, by Nestcraft Architecture

In this rural escape, The 100, Calicut, by Nestccraft Architecture, ensures a firm marriage between functionality and aesthetics and the planning suggests four bedrooms with attached toilets in a plinth area of 21OO square feet. The home and wabi-sabi landscape within this boundary facilitate meaningful life to 1OO souls.

Read More
OfficeR, New Delhi by Plan Loci

OfficeR, New Delhi by Plan Loci

OfficeR, New Delhi by Plan Loci generates not just an aesthetic for its own sake but also responds positively to its urban context while also celebrating the very ideas of Reducing waste, energy consumption, and Recycling existing Resources through both its process and expression.

Read More

ALive! Reads

WE ARE HIRING /

ArchitectureLive! is hiring for various roles, starting from senior editors, content writers, research associates, graphic designer and more..

 

PARTICIPATE /