Airavat, Khopoli by reD Architects

The success of the architecture lies in the fact that every corner you turn, the drama of the house and the view that it captures changes and moves along with you. The structure is an ode to the beauty of the mountains that surround it.

The following content (text, images, illustrations and videos) for the project is provided by the design firm. 

This project was designed by Ar Apoorva Shroff during her time as a partner in reD Architects. Apoorva has now founded her own studio lyth Design.

Airavat, Khopoli by reD Architects 1
2 concrete walls intersect the slate clad residential block connecting it with the rest of the house. The local stone adds a layer of warmth to the otherwise Spartan architecture

The site is located on the outskirts of bustling Mumbai, in the quiet of the Sahyadri hills. The sweeping views of the Western Ghats in almost any direction are the highlight of this otherwise simple parcel of land. The capturing and framing of these picturesque landscapes was the primary inspiration behind the design. The disruptive architecture manages to create spaces of varying scales from monumental to cozy while it integrates into the home, the nature that surrounds it. The arrival is planned at the highest level under a large canopy that appears like a wing framing the first glimpse of this home in the Clouds. The floating lotus pond at the entrance, often engulfed in mist offers a breath of fresh air after the long drive out from Mumbai.

The structure is a simple intersection between concrete and metal. The resulting interstitial spaces translate into courtyards of various scales that may be habitable or simply form vantage points. Two parallel concrete walls act as the main axes cutting across the house and seamlessly connecting the three intersecting blocks which serve the respective functions of public, private and recreation. Materials have been strategically planned for the various blocks – glass and steel for the public spaces, and slate stone for the private spaces, both of which get anchored into the concrete spine. All the load-bearing walls on site have been built using stones found on site during excavation. The high ceilings, large corridors and windows planned across each other keep the house cool and ventilated with air that continuously funnels through.

Large sliding windows manage to bring the outside in, seamlessly integrating the natural landscape with the house. Large overhangs, verandahs and the partially covered swimming pool makes spaces usable despite the extreme weather conditions of the region. The rubric of the various levels of the house is derived from the natural terracing of the land. The suspended metal block and the cantilevered southern tip allow for the natural terrain to flow under it uninterrupted.

Images

Drawings

Project facts

Typology: Residential
Name of Client: Apoorva and Kunal Shroff
Name of Client’s Firm: lyth Design
Principal Architect/Designer: Apoorva Shroff
Design Firm: reD Architects
Design Team: Shivam Patel, Rohit Jain
Site Area (sq. ft & sq. m): 7 acres
Built-Up Area (sq. ft &sq. m): 30000 ft²/2,790m2
Completion Date: Dec 2020
Photographer: Fabien Charuau

Consultants

Electrical: decor
Landscape: Professional Landscape Designs

Builders and Contractors

Structural: Global Engineering Services
Electrical: Decor
Civil: Unique Concrete Technology
Landscape: Professional Landscape Designs
Plumbing: Decor

Share your comments

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Recent

An Architect Eats Samosa

ArchitectureLive! continues with Alimentative Architecture – The fifth in a series of articles by Architect-Poet-Calligrapher H Masud Taj interfacing architecture with food via geometry.

Read More »

The Stoic Wall Residence, Kerala, by LIJO.RENY.architects

Immersed within the captivating embrace of a hot and humid tropical climate, ‘The Stoic Wall Residence’ harmoniously combines indoor and outdoor living. Situated in Kadirur, Kerala, amidst its scorching heat, incessant monsoon rains, and lush vegetation, this home exemplifies the art of harmonizing with nature.

Read More »

BEHIND the SCENES, Kerala, by LIJO.RENY.architects

The pavilion, named ‘BEHIND the SCENES’, for the celebrated ITFOK (International Theatre Festival of Kerala), was primarily designed to showcase the illustrious retrospective work by the famed scenic background artist ‘Artist Sujathan’.

Read More »

WE ARE HIRING /

ArchitectureLive! is hiring for various roles, starting from senior editors, content writers, research associates, graphic designer and more..

 

PARTICIPATE /