Aatam Hostel at Kota, by Sameep Padora and Associates

Aatam Hostel, designed by Sameep Padora and Associates, has a residential program mix, containing hostels rooms for students along with a residence for the family that owns the plot. Six years in the making, the project is located in the dry and hot climate of Kota, Rajasthan.
Aatam Hostel at Kota, by Sameep Padora and Associates 1
Miniature

 

Aatam Hostel has a residential program mix, containing hostels rooms for students along with a residence for the family that owns the plot. Six years in the making, the project is located in the dry and hot climate of Kota, Rajasthan. The town of Kota in Northern India is a coaching hub for training students to take entrance exams to study at the coveted IIT engineering colleges in India. Every year around 200,000 students move to Kota spending a minimum of a year at coaching classes living in private hostels specifically made for student housing in the town.

 

The economy of the Kota is driven by this temporal population. For the IIT aspirant Kota occupies center stage, so much so, that it spawned a popular OTT show which highlights the travails and tribulations of student aspirants living there. While the coaching centers are as state of the art as any other such educational institute in the country, student housing is neglected and devoid of much thinking. Natural Light, ventilation social spaces are mostly absent. There is a high risk of failure in getting through the IIT exams which when coupled with the severity or lack of sympathetic living spaces can be psychologically oppressive. The Kota hostel is a small beginning in reimagining student living in the town.

Working with elements of the traditional haveli ( Rajasthan house form) like vertically proportioned courtyards, Jharokhas ( look out balconies) and stone Jali’s ( perforated screens) the project is a remaking of the haveli form suited to the programmatic needs of the students. In stark contrast to the surrounding row house types which together form an impervious wall to the street, the Kota hostel opens up, animating the street with views of the courtyard and then to the playground beyond the plot. The combination of social space of terraces and courtyards creates a wind tunnel enabling breeze to flow through the building. The open to sky courtyard is spanned above by a bridge that connects the two arms of the residential unit for the owners. The building structures through the section multiple stepped erraces of shaded social spaces for the students to creates a visual connect across the other levels as well as with the street and the courtyard.

Drawings

Images

One Response

Share your comments

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Recent

Should you join the architecture course? People speak! 

When considering whether to enroll in the course of architecture or not, opinions of the graduates are strikingly divided, as was revealed in a recent Instagram poll. These mixed responses highlight the challenging yet potentially rewarding nature of a career in architecture.

Read More »

UNCAFE, New Delhi, by TI:DO

The Delhi-based studio Tangible Intangible Design Office (TI:DO) has designed a new outlet for a health-forward cafe, commissioned by a women-led brand UNCAFE.

Read More »

Special Mention | Belonging and Appropriations: A Dialogue

Urban displacement disrupts social networks, causing a sense of placelessness. Yet, people establish belonging through intangible connections—rituals, traditions, and shared experiences—shaping both mind and space as is explored by Aditi Suresh Kawade through this piece. The essay is a part of shortlisted entries for Urban Imprints essay writing contest, March-April 2024.

Read More »

WE ARE HIRING /

ArchitectureLive! is hiring for various roles, starting from senior editors, content writers, research associates, graphic designer and more..