A Family Graveyard, at Botkhil, by Rafiq Azam

A Family Graveyard, at Botkhil, by Rafiq Azam

The graveyard is a metaphor that contains death and appreciates earthly life. In the process of temporal hustle and bustle, we often seem to overlook the fact that this planet is only a threshold space between the ‘foreplay’ and the ‘aftermath’ of life. This triggered the design to create a transcending space connecting the temporal to the celestial being through a frame made of concrete. -Rafiq Azam
A Family Graveyard, at Botkhil, by Rafiq Azam

Follow ArchitectureLive! Channel on WhatsApp

A Family Graveyard, at Botkhil, by Rafiq Azam 1

In appreciation of life

The graveyard is a metaphor that contains death and appreciates earthly life. In the process of temporal hustle and bustle, we often seem to overlook the fact that this planet is only a threshold space between the ‘foreplay’ and the ‘aftermath’ of life. This triggered the design to create a transcending space connecting the temporal to the celestial being through a frame made of concrete. 

A Family Graveyard, at Botkhil, by Rafiq Azam 3

In this graveyard, silence is ushered with the breeze flowing in from the adjacent paddy fields along with a lone bench and together they create a place of contemplation. 

The village in Botkhil in the southern Bangladesh is surrounded by farmsteads with crops changing colours from bright green during monsoon to profound fire gold in autumn. This is the country home of Mr. Salauddin Ahmed, where his parents spent their lifetime. He wished for their final resting ground to speak of his love, affection and respect for his parents, and for all the other family members to be placed here in due course in the years to come. 

A Family Graveyard, at Botkhil, by Rafiq Azam 9

 

Facts:

Client / Owner :Mr. Salauddin Ahmed

Share your comments

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Recent

An Architect Eats Samosa

ArchitectureLive! continues with Alimentative Architecture – The fifth in a series of articles by Architect-Poet-Calligrapher H Masud Taj interfacing architecture with food via geometry.

Read More »

The Stoic Wall Residence, Kerala, by LIJO.RENY.architects

Immersed within the captivating embrace of a hot and humid tropical climate, ‘The Stoic Wall Residence’ harmoniously combines indoor and outdoor living. Situated in Kadirur, Kerala, amidst its scorching heat, incessant monsoon rains, and lush vegetation, this home exemplifies the art of harmonizing with nature.

Read More »

BEHIND the SCENES, Kerala, by LIJO.RENY.architects

The pavilion, named ‘BEHIND the SCENES’, for the celebrated ITFOK (International Theatre Festival of Kerala), was primarily designed to showcase the illustrious retrospective work by the famed scenic background artist ‘Artist Sujathan’.

Read More »

WE ARE HIRING /

ArchitectureLive! is hiring for various roles, starting from senior editors, content writers, research associates, graphic designer and more..

 

PARTICIPATE /