Vanilla House, at Bengaluru, Karnataka, India, by Evolve Architects

The project was designed as a weekend home for a couple who had minimal requirements. The Built area is planned as a transition from the everyday routine of life to a peaceful serene cocoon. - Evolve Architects

Share Post:

Vanilla House, at Bengaluru, Karnataka, India, by Evolve Architects 1
Front-Facade

The project was designed as a weekend home for a couple who had minimal requirements. The Built area is planned as a transition from the everyday routine of life to a peaceful serene cocoon.

As one enters the site they come across a solid minimal facade where even the entry is not so obvious. The entry leads to a small central space and then the entire double height spatial volume opens up overlooking the pool and garden.

The main south facade is kept minimal with two square openings. A Hidden pergola above the entrance casts playful shadows visible from the southern square opening. Northern facade is open towards pool and is four times in proportion to the central inner opening.

The Design does not follow the usual program of Creating Living, bedroom etc. rather it creates a pure box vanilla, encasing space.

Share your comments

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Recent

Aatam Hostel at Kota, by Sameep Padora and Associates

Aatam Hostel, designed by Sameep Padora and Associates, has a residential program mix, containing hostels rooms for students along with a residence for the family that owns the plot. Six years in the making, the project is located in the dry and hot climate of Kota, Rajasthan.

Read More »

Poonam Verma Mascarenhas

Architect Poonam Verma Mascarenhas is engaged in unraveling and reviving the inherent wisdom of traditional building technology as she believes they offer a generically green

Printo – Retail Outlet at Bangalore by InFORM Architects Pvt. Ltd.

It soon became apparent with the study that the only modular elements in the Store were the Machines themselves! And the changing nature of Store Profiles would engender requirements for differing forms of CID & ISW. Extending this concept to its extremity, the Machines were located in an Island [the Technical Zone] with the CID on one side and the ISW on the other.

Subscribe to Architecture and Design Updates