The Brick House, Wada, Thane by iStudio Architecture

Share Post:

the-brick-house-iStudio-Architecture-Wada-Thane

The Brick House, situated amidst rural settlements in Wada, near Mumbai,India, is a 2500 sq.ft. farmhouse set within hills and farms. An individualistic piece of architecture, the organic form emerges from the ground and flows into the skyline, following curved dips and peaks. Zoning of activities responding to the climatic conditions and views, ensured natural light, cross ventilation, passive cooling and views of hills and farms.

the-brick-house-iStudio-Architecture-Wada-Thane

Each space flows into another along curved lines, leading into a seamless space held by the central courtyard. The observer begins his journey along the curved jali wall offering tantalizing glimpses of the interior, thus drawing him into dramatic compositions of light and shadows. The series of arched openings direct the observer’s eye to the view and further via the staircase, onto the upper floor. The built mass of the first floor bedroom provides shade in the courtyard due to its south-west position, thus keeping the central water body cool.

the-brick-house-iStudio-Architecture-Wada-Thane

The House is constructed using materials – bricks, stone, wood, bamboo and ferro-cement in their naked form, giving an earthy feel to the built up space. Low cost and eco-friendly technologies like rat-trap bonds for brickwork, filler slabs, brick jalis, built-in furniture allowed this 2500 sq ft structure to be constructed in INR 12 lacs due to reduced requirement of steel, cement & bricks, use of locally available material and the rejection of unnecessary practices (like plastering).

the-brick-house-iStudio-Architecture-Wada-Thane

the-brick-house-iStudio-Architecture-Wada-Thane

The impact of the architecture of the structure is strong, always leading the viewer to a new observation, not allowing him to be complacent about the space which he occupies.


Architects: iStudio Architecture

Share your comments

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Recent

Aatam Hostel at Kota, by Sameep Padora and Associates

Aatam Hostel, designed by Sameep Padora and Associates, has a residential program mix, containing hostels rooms for students along with a residence for the family that owns the plot. Six years in the making, the project is located in the dry and hot climate of Kota, Rajasthan.

Read More »

Udhavum Karangal by Murali Murugan

A FIVE YEAR JOURNEY FINALLY REACHING THE NEEDY
“THE WAY TO GET MEANING INTO LIFE IS TO DEVOTE YOURSELF TO LOVING OTHERS , DEVOTE YOURSELF TO THE COMMUNITY AND TO CREATE SOMETHING THAT GIVES PURPOSE AND MEANING TO LIFE ”
UDHAVUM KARANGAL is one such organisation which was started with a vision of creating “awareness in society that we as a part of the same humanity and together we can build a compassionate world”
UDHAVUM KARANGAL is built on approx 1.5 ACRES land at Thiruverkadu, Chennai district.
The main goal here is to not design the Structure as a typical hospital, but consciously design spaces which create a soothing and relaxing effect for the visitors .
The general mission of UDHAVUM KARANGAL to attend basic and emotional needs, is reflected with maximum number of open and gathering courtyards displayed in a compassionate way.
Curved walls used on the entrance makes it a welcoming element to invite and ease the functions of the individual in a harmonious way.
The tall volume of spaces and the light wells inside are designed specifically to foster visual connectivity to all levels and to stream in natural daylight creating an interesting play of light patterns throughout the day thus having a healing effect and a stress relief for the infirms.
Smooth curling walls are used with a splash of color to play wonderfully against the dramatic views making it the foremost focal point and drawing towards the rooms beyond.
The slender exposed concrete columns holding the bold masses creates a visual contrast to the white-painted walls creating a sense of flow and energy aiding the open-plan feel of this space
A DREAM COME TRUE

Pizza Da Dhaba, at Vadodara, By Manoj Patel Design Studio

Located in the prime area of Vadodara the dhaba style restaurant with 1200 Sq. ft. on ground focuses to design and evolve a new theme based on diverse dimensions of vibrant aesthetics , culture , functionality and design aspects with urban context in limited budget.

Subscribe to Architecture and Design Updates