Students’ Hostel, Nagpur, by Studioboxx

SHARE THIS

Note: The contents below are published as provided by the architect/designer.

A private educational institute in Butibori, an industrial area near Nagpur, has a school campus surrounded by hostels for girls and boys along with closed and open-air sports facilities. Amongst this was an old hostel which was originally built in the 1970s as industrial staff housing. It was later modified to house schoolboys. It was a modest two-floor structure with an L-shaped plan. Since there were three independent wings with staircases, the tenements and the rooms weren’t linked with corridors as a normal hostel. 

Brief of the extension project was to create a cafeteria and additional rooms for the growing needs of the institution. Students come from the surrounding rural areas and take vocational or skill-based education at the institution. Since students starting from the age of six stay here, security and safety remain the principal concern. 

There were many mature trees on the land for the proposed expansion, which posed a constraint for the footprint but an opportunity for the design. 

The new building was planned at a distance from the existing hostel with bridges connecting the staircases of the old hostel. This placement created a series of courtyards punctuated by the connecting bridges.  

The dormitories on the upper floor has a connecting corridor on the courtyard side while it also has a wide balcony on the tree lined side for studies, other activities and drying clothes in a dignified manner. The corridor acts as a buffer in the extreme heat during summers and also provides space for carrying evaporative cooling ducts to the dormitories. An open staircase is designed in one of the courts. 

A modest study center nestled in the trees has been purposefully removed from the main building to provide isolation and sanctity. A temple for meditation along with a water body is placed between the old and the new building. 

Washrooms are planned to face the greenery towards an enclosed courtyard made of brick jaali. 

Structural system is kept simple and modular to allow seamless vertical expansion in years to come.

Form finished concrete and exposed brickwork with local bricks impart an earthy and grounded look to the building.

Rat trap bond brick masonry provides thermal insulation besides saving on bricks. Not to mention the savings on the plaster or paint now and in future. 

Natural stones like Kota, Shahbad and Kadappa have been used for flooring and to create desks and ledges. Dormitory furniture is designed as a single sleeping, storage and study module conserving valuable interactive space in the room.

Gallery of Students’ Hostel

Drawings

Project Facts

Location : Butibori, Nagpur, Maharashtra, India
Architect: studioboxx
Area: 3100sqm
Year: 2020
Photographs: studioboxx
Manufacturers: Jaquar, Anchor by Panasonic, Polycab, Greenlam, Ultratech Cement
Design team: Anand Katgaonkar, Aditi Bankar, Vivek Kodoor, Ruchira Palav, Abhishek Kodoor
Shamil Mirkar, Swapnil Pitale, Rekha Malusare, Riya Patil, Girish Gondhali
Project Team: Chetan Devadiga, Rahul Patil
Landscape Architect: Prajakta Pathak Chakravarty, Pune
Structural Design: Satish Raipure, Nagpur
Electrical Consultant: Avinash Raj, Mumbai 
Plumbing Consultant: Subodh Gangan, Mumbai
Civil Contractor: Omkar Constructions LLP, Mumbai
Steel Furniture: Prashant, Gatkal, GM fabricators, Nashik
Carpenter: Sharma 
Fabricator: Chandrakant Golhar 
Plumber: Rahul Patil, Nashik
Painter: Panjabi Tanti 
Tiling work: Naresh R Baldwa
Glass work : Ajay Vishwakarma. 
Electrical : Devidas Chakra.

Share your comments

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

More Featured Works

The Stoic Wall Residence, Kerala, by LIJO.RENY.architects

Immersed within the captivating embrace of a hot and humid tropical climate, ‘The Stoic Wall Residence’ harmoniously combines indoor and outdoor living. Situated in Kadirur, Kerala, amidst its scorching heat, incessant monsoon rains, and lush vegetation, this home exemplifies the art of harmonizing with nature.

Read More

ALive! Reads

An Architect Eats Samosa

ArchitectureLive! continues with Alimentative Architecture – The fifth in a series of articles by Architect-Poet-Calligrapher H Masud Taj interfacing architecture with food via geometry.

Read More

The Stoic Wall Residence, Kerala, by LIJO.RENY.architects

Immersed within the captivating embrace of a hot and humid tropical climate, ‘The Stoic Wall Residence’ harmoniously combines indoor and outdoor living. Situated in Kadirur, Kerala, amidst its scorching heat, incessant monsoon rains, and lush vegetation, this home exemplifies the art of harmonizing with nature.

Read More

WE ARE HIRING /

ArchitectureLive! is hiring for various roles, starting from senior editors, content writers, research associates, graphic designer and more..

 

PARTICIPATE /