School of Planning And Architecture Student Housing, Vijayawada, by Mobile Offices

SHARE THIS

Note: The contents below are published as provided by the architect/designer.

School of Planning And Architecture Student Housing, Vijayawada, by Mobile Offices 1

School of Planning And Architecture Student Housing, Vijayawada, designed by Mobile Offices.

Concept/Philosophy

Our idea for student group housing stems from an interest in developing inter-relationships in which students would participate in a non-hierarchical and rhizomatic nature of exchange.  Our approach was to move away from the hermetic dormitory or hostel organizational structure, which fosters a regimented form of social control – a kind of control that restricts learning, living and exchange. The attempt is to create organizational variation, non-linearity, change & flexibility through the integration of programs with non-programmatic spaces thereby integrating both the collective and the individual.

Program and Organization

The social and cultural lives of students have been captured and highlighted by sequencing common programs along movement trajectories. The common activities are placed adjacent to the circulation creating opportunities for interaction and thereby exchange between students.

The other emphasis is on environmental and climatic aspects of design.  The emergent typology is derived from traditional responses to climate and contemporary living relationships. The site and its surroundings inform and influence the positioning of the buildings and the creation of in-between and peripheral spaces.

School of Planning And Architecture Student Housing, Vijayawada, by Mobile Offices 7

The housing for 775 students allows for multiple smaller building types which are dispersed in balanced clusters around varying scales of living courtyards. The housing is an active pedestrian ground which is stimulated as the streetscape gets transformed into stilts, verandahs, decks, and courtyards. The housing breaks the strict definitions of the layers by fragmenting the program areas and other common or non-program areas. Though the grain has been maintained by dismantling the defined boundaries of boys’ housing and girls’ housing, these seamlessly merge by virtue of the spatial continuum and connective spaces. This creates a lively neighbourhood that fosters informal interactions creating a low rise high density student housing environment.  

Special features

School of Planning And Architecture Student Housing, Vijayawada, by Mobile Offices 9

NETWORKED OPEN SPACES

An attempt was made to introduce streets, courtyards, bridges, verandahs and terraces for student living. These spaces we perceive create a variety of chance interactions between students for the diverse faculties and years. This fragmentation is continued on the floors above which allow for semi-private interaction zones in the form of terraces and bridges. The Common room program has also been broken down and distributed across the student housing thus allowing for stronger bonds with a smaller scale of the neighbourhood.

CLIMATE and SOCIAL SUSTAINABILITY

In most old city centres, we often notice the network of narrow streets aiding passive cooling and protection from harsh solar radiation. The school and housing building reintroduces some of these traditional principles of architecture and urbanism to the modern architectural student community. Its potential lies within its subtle and yet multi-sensorial spatial experience. The emphasis on detail and the use of local materials such as Tandur stone, fly ash bricks, and roughcast plaster could create a space that is at the same time embedded within its cultural context and rich in its appearance. 

The site being in the Krishna river basin is a part of the hot and humid region of the country.  Hence, the lower floors are rendered porous in the form of stilts for allowing cooler air through the brick Screen jali walls that have been placed at the outermost peripherals of the hostel blocks. These winds then are channelled through the courtyards, as they funnel the air naturally. The lower stilts are used as common activity spaces during the hot afternoons. The middle section of the buildings has most of the student living programs with efficient circulation. The top section of the building has a mix of living programs and terraces, this allows for shadow spaces on the terraces. These terraces are used for evening activities of students as the weather temperatures start to fall. 

We believe it is these imaginations of a cohesive three-dimensional network approach to spatial design and planning techniques that considers and reflects multiple aspects of living that allows us to re-establish opportunities for new narratives to emerge.

Gallery of School And Planning of Architecture Student Housing

Drawings and Diagrams

Project Facts

Firm: MO-OF / Mobile Offices
Principal Architects: Manisha Agarwal & Shantanu Poredi

Project Type: Master Planning, Institutional, Residential 
Location: Vijayawada, Andhra Pradesh
Project Status: Completed 2012 -2018
Plot Area: 40000 sqm
Built-up Area: Institution Building:  26500 sqm
Student Housing: 16250 sqm;  Faculty Housing:  4200 sqm; 
Executing Agency: Central Public Works Department
Structural Consultants:  Kelkar Design Private Limited
MEP consultants : Enova; Cutech; Epsilon
Quantity Surveyors:  Dongre Associates
Team: Shivani Shedde, Shweta Sethi, Richa Raut, Pathik Joshi, Akshay Surana, P Vijay, Rushabh Chheda, Vatsal Upadhyaya, Chintan Shah, Vamsee Janardhan, Tanuj Jain, Nidhi Kacholia, Kunal Mokasdar

3 Responses

Share your comments

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

More Featured Works

The 100, Calicut, by Nestcraft Architecture

In this rural escape, The 100, Calicut, by Nestccraft Architecture, ensures a firm marriage between functionality and aesthetics and the planning suggests four bedrooms with attached toilets in a plinth area of 21OO square feet. The home and wabi-sabi landscape within this boundary facilitate meaningful life to 1OO souls.

Read More
OfficeR, New Delhi by Plan Loci

OfficeR, New Delhi by Plan Loci

OfficeR, New Delhi by Plan Loci generates not just an aesthetic for its own sake but also responds positively to its urban context while also celebrating the very ideas of Reducing waste, energy consumption, and Recycling existing Resources through both its process and expression.

Read More

ALive! Reads

WE ARE HIRING /

ArchitectureLive! is hiring for various roles, starting from senior editors, content writers, research associates, graphic designer and more..

 

PARTICIPATE /