Satara Municipal Corporation, Competition Entry by Architect Vivek Dixit

Satara Municipal Corporation, Competition Entry by Architect Vivek Dixit

Share Post:

Satara Municipal Corporation: Competition Entry by Architect Vivek Dixit.
Satara Municipal Corporation: Competition Entry by Architect Vivek Dixit.

Concept:

The skyline of the surrounding was studied to decide upon the height of the admin building mass so that it towers over the surrounding built environment to make it iconic. A modern manifest of light pole (Deep mal) in brass and copper metal cladded sculpture catches the attention and takes one to the vast fore court of the building. The front edge of the site is perforated to maintain connect with the city. The forecourt of the building gives the space back to the city in the form of the amphitheatre.

The citizen is taken through the arrival court to the podium to enter the foyer. This raised plinth depicts the authoritative ethos of the administrative building of Satara which was the admin seat of the Peshwa Dynasty. The front face of the building has angular facade and composition of the building mass resembles and depicts the bastion and gateway with ‘Meghdambari’ of Maratha architecture. The footprint of the building which has linear wings and series of courtyards is inspired from the Rajwada of Satara. The planning is based on the courtile principles of Maratha architecture with public and private court. The building is designed with seven courts placed at various levels to perform different functions as Satara city is named after the seven forts. The building depicts the three initiatives of Satara Municipal Council, use of solar energy, ‘Pustakaanchegaon’ and cultural activity.

Green Features:

  • The office spaces of the Satara Admin building are oriented around the courts to enjoy natural ventilation and daylight.
    Introducing Earth tube ventilation strategy by taking advantage of basement excavation, the pipes of required length running at the periphery provide 6-10 no. of air changes (required as per NBC) and pre-cooled air with the temperature drop of 26-29 degree which is with in adaptive thermal range.
  • All spaces in the building including the Main Council Hall is naturally lit with the help of skylight, peripheral windows with clear storey.
  • The fenestrations on the South façade have low sills to allow the daylight to reach the depth of the space.
    Horizontal slit windows on the East and West façade with appropriate shading device in the form of exposed form finished concrete box & Clear storey allows the light to filter in, without glare.
  • Because of planning, design of openings and shading devices, all habitable, service as well as circulation areas are well lit, eliminating the need of artificial lighting throughout the day.
  • Proposed wall section comprising of 100 mm thick pigmented RCC pardi as the exterior skin + 50 mm thick polystyrene insulation + 200 mm thick aerated concrete block masonry with 15 mm thick gypsum plaster meets the ECBC baseline i,e. 0.4W/ sq.m. deg.k.
    (Conventional wall section : U – value – 2.6 W/sq.m.)
  • The pigmented exposed concrete as the exterior façade reduces the life cycle cost of the building.
    40 % of TR reduced as compared to conventional building because of insulated walls and radiant cooling system.
    PV panels are placed at terrace level of capacity 70 kwp.
  • Annual consumption for lighting and HVAC for standard building design – 627000 units per annum.
  • Operational energy savings in the designed building due to daylight, – 175700 units per annum.
  • Use of LED fittings, radiant cooling and reduction in air conditioning (Rs.13.0 Lakhs approx.)
    tonnage because of envelope design.
  • Energy generation through PV panel – 98000 units
    (Rs.7.5 Lakhs approx.)
  • Total operational energy savings per annum – 273700 units
  • Total cost saving in energy bills per annum (Rs.20.5 Lakhs approx.)
  • Annual CO2 emission reduction – 150 ton.

Drawings:

Share your comments

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Recent

Quote by Himanshu Burte on Library Spaces

Preface: In and Out of the Library – Himanshu Burte on Library Spaces

More concretely, the single library can be imagined as the space a network creates. It may be imagined as a network of various dispersed
book lovers and readers tied to it. That thought takes us places. What if the larger space within which a particular library sits is actually a
cumulative super-network of users of other libraries, in a larger network of libraries?

GHEI RESIDENCE at NANDED, MAHARASHTRA, by 4TH AXIS DESIGN STUDIO

GHEI RESIDENCE at NANDED, MAHARASHTRA, by 4TH AXIS DESIGN STUDIO

How does a 4200-square-foot plot in the heart of the City became a dream home for a family of four? The answer lies somewhere within the eclectic residence of Mr. Ajay Ghei who is a merchant and shares the dwelling with his wife and two daughters. This is a five-bedroom haven, with its well-defined form confronting a modern twist, shows how we achieved the vision. Though it is a single family dwelling, we made sure that every individual should get their own personal niche within. – 4TH AXIS DESIGN STUDIO

Subscribe to Architecture and Design Updates