Multifunctional Entrance Pavilion by Samvad Design Studio

SHARE THIS

Note: The contents below are published as provided by the architect/designer.

Multifunctional Entrance Pavilion by Samvad Design Studio 1

Set in an urban-industrial hinterland, the pavilion is designed as both a marker for entrance into a gated community as well as a multi-functional space.

While the client brief warranted an “entrance arch” and a temporary sales office as two disparate programs, the design has been conceptualised as an integrated complex to facilitate transition, pause, services, community, and official activities. 

Sited on a tight, trapezoidal plot, adjoining the road, the design sought to provide respite from the extensive built area of the gated community. The western edge of the plot is a linear strip with security cabin and services, capped by a planter bed. On the eastern side is a glass pavilion at the lower level and a semi-open space with a pergola at the upper level. The pavilion will facilitate sales activities initially and serve as a community space later.

Anchored by an exposed brick tower, is the entrance portal – a horizontal concrete plane, parallel to the road, resting on a wall at the southern end. The portal’s chamfered section is derived from the structural logic of a balanced cantilever, which is supported in the centre by an array of double-height cylindrical columns. 

An amphitheatre nestles between the linear strip on the west and the vertical brick mass on the east, lending a porous urban edge.

The pavilion lends extensional penetrability to an otherwise densely built site by re-interpreting a two-dimensional “entrance arch” as a convivial community space. 

Project Facts

Project Name: Entrance Pavilion
Architects: Samvad Design Studio
Location: Bangalore, Karnataka, India
Built up Area: 1500 sq.ft
Completion Year: 2023
Design Team: Surabhi, Ramalakshmi, Aditi, Tanisha, Vaishnavi, Sanket, Srehari 

Share your comments

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

More Featured Works

The Stoic Wall Residence, Kerala, by LIJO.RENY.architects

Immersed within the captivating embrace of a hot and humid tropical climate, ‘The Stoic Wall Residence’ harmoniously combines indoor and outdoor living. Situated in Kadirur, Kerala, amidst its scorching heat, incessant monsoon rains, and lush vegetation, this home exemplifies the art of harmonizing with nature.

Read More

ALive! Reads

An Architect Eats Samosa

ArchitectureLive! continues with Alimentative Architecture – The fifth in a series of articles by Architect-Poet-Calligrapher H Masud Taj interfacing architecture with food via geometry.

Read More

The Stoic Wall Residence, Kerala, by LIJO.RENY.architects

Immersed within the captivating embrace of a hot and humid tropical climate, ‘The Stoic Wall Residence’ harmoniously combines indoor and outdoor living. Situated in Kadirur, Kerala, amidst its scorching heat, incessant monsoon rains, and lush vegetation, this home exemplifies the art of harmonizing with nature.

Read More

WE ARE HIRING /

ArchitectureLive! is hiring for various roles, starting from senior editors, content writers, research associates, graphic designer and more..

 

PARTICIPATE /