rat[LAB] Architecture

Unbuilt: Melting Cultures // Pop Culture Laboratory at TOKYO, by rat[LAB] Architecture

Conceived by rat[LAB] Architecture, the Pop Culture Laboratory at TOKYO has spaces organized in a fluid manner at different levels connected through external ramps that flow across the fluid skin in a fragmented manner.
rat[LAB] Architecture

rat[LAB] ArchitectureA form constrained by rigid boundaries of architectural context would always stay reticent. A form molded by natural forces of context is likely to live beyond its life span. Architecture & Urban structure of any place highly reflects the entwining characteristic derived out of multiple layers of cultures and history embedded within. As the name & form suggests, ‘Melting Cultures’ Pop Lab is designed as a fluid and organic form engulfing a multitude of ‘cultural layers’ within. The morphology is highlighted by a layering of vertical sectioning along the outer skin representing a continuous differentiation on the façade. The spatial organization of various functions at multiple levels is fragmented into three building blocks sculpted from a singular form to create inter-site and intra-site permeability.

Unbuilt: Melting Cultures // Pop Culture Laboratory at TOKYO, by rat[LAB] Architecture 2
Form Development

CONNECTIVITY & POROSITY

Spaces are organized in a fluid manner at different levels connected through external ramps that flow across the fluid skin in a fragmented manner. Primary vertical circulation is segregated into three parts following the tectonic fragmentation. The sculpting of form is designed to allow natural light in the interior spaces as well as to create porosity between the external and internal. A top-down approach to evolve a novel structure is followed through a computational & mathematical process leading to a complex organic structure simplified through a rational configuration of curves & lines. Landscape emerges from the organic form to blend with the context through a smooth yet strong geometry, giving rise to new usable spaces within the existing landscape. This allows Pop Lab to be a piece of art sitting amid natural adjacent spaces and rigid built form. Tactility and experience are given a preference while conceptualizing the materiality of interior space with a rough concrete texture along smooth free-flowing walls broken at intervals by internal elements.

Unbuilt: Melting Cultures // Pop Culture Laboratory at TOKYO, by rat[LAB] Architecture 10

SUSTAINABILITY

rat[LAB] Architecture

  • Optimization of the orientation to achieve desired comfort levels.
  • Permeability within the site in the form of courtyards and semi open spaces.
  • Special windows design to refract harmful heat rays which helps in mitigating the heat gain.
  • Maximizing the green foliage by expanding the existing adjacent green zone onto the site to maintain comfort levels indoors as well as outside.
  • Recycling rain water using underground rain water harvesting.
  • Ensuring ample natural ventilation by creating perforations in the form as per environmental factors.
  • Use of insulating double glazed windows.
  • Energy efficiency to be achieved by using basic elements like lighting, efficiently along with usage of energy star appliances.
  • Proposed use of sustainable materials and materials with greater longevity.

PROJECT FACT FILE:
Project: Melting Cultures // Tokyo Pop Lab
Location: Tokyo
Year: 2016
Type: Competition
Architect: rat[LAB] Reasearch in Architecture and Technology
Design & Computation: Sushant Verma, Ajay Khanna, Prannay Dhingra, Sadhika Baveja
Visualizations: Purva Joshi, Sadhika Baveja

Drawings

Share your comments

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Recent

An Architect Eats Samosa

ArchitectureLive! continues with Alimentative Architecture – The fifth in a series of articles by Architect-Poet-Calligrapher H Masud Taj interfacing architecture with food via geometry.

Read More »

The Stoic Wall Residence, Kerala, by LIJO.RENY.architects

Immersed within the captivating embrace of a hot and humid tropical climate, ‘The Stoic Wall Residence’ harmoniously combines indoor and outdoor living. Situated in Kadirur, Kerala, amidst its scorching heat, incessant monsoon rains, and lush vegetation, this home exemplifies the art of harmonizing with nature.

Read More »

BEHIND the SCENES, Kerala, by LIJO.RENY.architects

The pavilion, named ‘BEHIND the SCENES’, for the celebrated ITFOK (International Theatre Festival of Kerala), was primarily designed to showcase the illustrious retrospective work by the famed scenic background artist ‘Artist Sujathan’.

Read More »

WE ARE HIRING /

ArchitectureLive! is hiring for various roles, starting from senior editors, content writers, research associates, graphic designer and more..

 

PARTICIPATE /