Le Meridian Hotel at Jaipur, Landscape Design by NMP Design Private Limited

 

Le Merdian Hotel landscape by NMP Design Pvt. Ltd.Le Meridian, Jaipur is designed as a palace hotel. It recreates the ambience and charm of historical Rajput Gardens. It is located on the Delhi-Jaipur Highway. The setting characterizes dry and dusty desert environment and extreme heat and glare of the sun. The unique character of the Hotel is a result of its traditional architecture as well as the distinctive and lush Landscape design.

The landscape design uses a fort wall to enclose the arrival court. The arrival court is designed as a chaupad with a hundred Champa trees and a hundred sprinkler nozzles. A combination of fragrance, lush green foliage, sound of water and improved micro climate creates a setting which enchants and mesmerizes the visitors. The design is woven around a variety of spaces- an elaborate arrival court, garden courtyard and decks.

Le Merdian Hotel landscape by NMP Design Pvt. Ltd.
Site Plan

The Chaupad is designed on the basis of traditional Chaupad, it incorporates the magic of water, trees and light to become the focal point of the place where the cameras start clicking and exclamations galore as guests walk up the path to the reception. Combination of deep blue water, lush green foliage, rough Jodhpur Stone and the sound of the sprinklers weaves a magical and dramatic spell as the guest enters the arrival court. Magical indirect lighting further enhances the drama. The grooves of stone joints imparts a richness and scale to the space.

To add richness and variety to the experience the pool environs was designed in an organic style. The philosophical approach to arrival space was altered and the poolside was designed as a fun place. The free flowing curved form sets the tone and invites the guests to relax and unwind. A large lawn attached to the pool becomes the functional space for parties and also provides a lush green view. The pool comprises of a children’s pool, wading play channels and a regular lap pool for adults. There’s a stepped deck for loungers. The pool is sited to receive abundant South sun and is sheltered by a large planter to cut the wind.

There is an outdoor eating space adjacent to the restaurant with the view of the greens and the pool. It is covered by a trellis which has luxuriant growth of Clerodendron splendens.

Project Facts:

Area : 25 acres.
Completion : 2004
Images : NMP Design

Share your comments

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Recent

Aatam Hostel at Kota, by Sameep Padora and Associates

Aatam Hostel, designed by Sameep Padora and Associates, has a residential program mix, containing hostels rooms for students along with a residence for the family that owns the plot. Six years in the making, the project is located in the dry and hot climate of Kota, Rajasthan.

Read More »
Auditorium for Rajagiri School of Engineering & Technology at Kochi, Kerala by Architect Rahul Manohar (RMM Designs)

Auditorium for Rajagiri School of Engineering & Technology at Kochi, Kerala by Architect Rahul Manohar (RMM Designs)

In spite of having designed Auditorium and Seminar Spaces of varied capacities and typologies acroos the country, we still found this project both, unique and challenging.

Unique because this is probably the only large capacity auditorium planned on the top three floors of a seven storey building. This one fact itself posed multiple design challenges which included integration and effective vertical segregation of the auditorium and allied spaces with the rest of the building which houses academic activities on the lower 4 floors. – RMM Designs

Shameel Residence at Chennai by Murali Architects

Shameel Residence at Chennai by Murali Architects

This villa at Manpakkam is formed by simple planar geometry and varying levels of Residence. The clear defined masses and a well delineated geometry of the building gives it a grand facade and an effective system for low building maintainance too. Status: Built Location: Chennai, IN My Role: Chief Architect

Rejuvenation of  Dilli Kali Badi by concept SG

Rejuvenation of Dilli Kali Badi, by conceptSG Ltd

A lady in a pink saree and a mauve shawl was sat in front of a large sculpted wall, soaking the winter sun with her head bowed. Strangely enough, there are many spaces around this public place designed to relax, but she chose a spot that was not intentionally designed for seating. As architects, we design spaces for use, yet there are uses such as this which is hard to comprehend but it exists as a result of something else. In this particular case it happens to be the Rejuvenation project of the oldest Kali Badi Complex at Mandir Marg, New Delhi

Subscribe to Architecture and Design Updates