House Wandoor, Wandoor, by Malabar Architecture Projects

SHARE THIS

Note: The contents below are published as provided by the architect/designer.

House Wandoor, Wandoor, by Malabar Architecture Projects 1

The House Wandoor is composed with interconnected pavilions that create a harmonious whole, with careful attention to scale and proportion.

The H-shaped plan of the house creates two separate wings containing private spaces each, while the central bridge-like area serves as a communal gathering space, with open courtyards on both sides.

The exterior of the house is characterized by clean lines and minimal ornamentation, derived from the typical houses prevalent in Kerala, with vertical wooden fins at the front that provide privacy and shade while creating a dynamic visual element that mimics the surrounding rubber trees.

At the core of the design intention, transitional spaces such as hallways, staircases, and doorways are given more importance than just functional connections.

They become design elements in themselves, creating a sense of flow and movement through the space that is both intuitive and functional.

The result is a seamless connection between indoor and outdoor spaces, with maximum natural light and ventilation throughout.

The upper living area has no closed planes at the east-west directions, allowing for free wind flow and natural lighting. The two courtyards are strategically placed on either side of the dining area, with one acting as a children’s play area and the other as an outdoor courtyard with a koi pond. The large outdoor living area also features a koi pond and offers a relaxing and serene space for residents to unwind.

The dining area, located at the heart of the house, features a large opening that frames a picturesque view of the client’s old house, creating a unique and personalized artwork-like view that is reminiscent of the quote by Abbas Kiarostami: “I’ve often noticed that we are not able to look at what we have in front of us, unless it’s inside a frame.”

This framing of the view adds a layer of depth and meaning to the design, highlighting the importance of personalized and meaningful experiences in architectural design.

The House Wandoor is a captivating example of architecture that strikes an introverted pose from outside while revealing an invitingly open plan and immersive spatial experience inside. The result is a beautiful and functional space that embodies the principles of architecture while providing a serene and relaxing space for residents to call home.

Drawings

Project location : Wandoor, Malappuram,Kerala
Project Category : House
Project Area : 3500 sqft
Photography : Turtle Arts Photography

Share your comments

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

More Featured Works

The Stoic Wall Residence, Kerala, by LIJO.RENY.architects

Immersed within the captivating embrace of a hot and humid tropical climate, ‘The Stoic Wall Residence’ harmoniously combines indoor and outdoor living. Situated in Kadirur, Kerala, amidst its scorching heat, incessant monsoon rains, and lush vegetation, this home exemplifies the art of harmonizing with nature.

Read More

ALive! Reads

An Architect Eats Samosa

ArchitectureLive! continues with Alimentative Architecture – The fifth in a series of articles by Architect-Poet-Calligrapher H Masud Taj interfacing architecture with food via geometry.

Read More

The Stoic Wall Residence, Kerala, by LIJO.RENY.architects

Immersed within the captivating embrace of a hot and humid tropical climate, ‘The Stoic Wall Residence’ harmoniously combines indoor and outdoor living. Situated in Kadirur, Kerala, amidst its scorching heat, incessant monsoon rains, and lush vegetation, this home exemplifies the art of harmonizing with nature.

Read More

WE ARE HIRING /

ArchitectureLive! is hiring for various roles, starting from senior editors, content writers, research associates, graphic designer and more..

 

PARTICIPATE /