Grid, Bangalore, by ma+rs

SHARE THIS

Note: The contents below are published as provided by the architect/designer.

Grid, Bangalore, by ma+rs 1

This project came to our studio in 2018 as a refurbishment, extension & interior modification project. A single storey old house on a plot size of 50’ x 80’ that was being used as an office space. The entrance patio was the reception, bedrooms were meeting/discussion/conference rooms and the store room worked as server room. The brief was to rework the interior & add one floor to function as extra workspace and a cafeteria. However when we did a structural assessment of the building, it was discovered that the slabs rested on columns, there were no beams! The decision to bring down the old building and construct a new one was taken. 

The design process led us to some pivotal questions. Why are office buildings in India/tropical context a certain type mimicking the glazed facades of the west? Why are the designs/facades of these buildings so ubiquitous? Why are office buildings never climate/context responsive? Why are the choices for materials always driven by what’s swankier?

The 50’ x 80’ plot is landlocked on two sides by residences and a commercial building on the third. The front faces a service road attached to the outer ring road with a green buffer in between. The approach for the architecture of this building is a response to its surroundings.

It is the reinterpretation of the forms of living, of the domestic in its built form and blend in to create a cohesive environment.

The biggest challenge in institutional spaces like this one is the demanding equation of the diverse flows that cohabit within it on a daily basis. To manage within a spatial order the building has been divided into three volumes – public, private & collective.

It was necessary to completely redefine the spatiality inside the building to meet the new program and all the functional aspects of the company. The basement and ground house public programs like parking, reception & visitor waiting area. The first and second floor were allocated to staff areas, workspaces, discussion rooms. The third floor houses the collective functions like cafeteria & a multipurpose room. The terrace acts as a decompression area with an amphitheatre nestled within an urban garden.

The building structure, a slab-beam-pillar system with stiffening cores, which allows for great flexibility in use and characterizes the appearance of the new building. The facades are designed differently according to their orientation. The sides & the rear facades, the most sensible thing was to separate them from their adjoining neighbours and have only strategic openings for light & ventilation. The front however is punctured completely with a grid of windows. The windows are setback by 600mm into the floor plate. The displacement in plan thus giving us space to build planters all along the front of each floor. It’s rational to recognize the context that it sits in and responds to by creating a second skin to the building which reduces the heat hitting the glazed façade. 

Project Name: Grid
Location: Bangalore, India
Area:13000 sqft
Team: Indulekha Paul, Anisha Menon, and Sabyasachi Routray
Status: Completed – Nov 2022
Photography: STUDIO SURYAN//DANG

Share your comments

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

More Featured Works

The 100, Calicut, by Nestcraft Architecture

In this rural escape, The 100, Calicut, by Nestccraft Architecture, ensures a firm marriage between functionality and aesthetics and the planning suggests four bedrooms with attached toilets in a plinth area of 21OO square feet. The home and wabi-sabi landscape within this boundary facilitate meaningful life to 1OO souls.

Read More
OfficeR, New Delhi by Plan Loci

OfficeR, New Delhi by Plan Loci

OfficeR, New Delhi by Plan Loci generates not just an aesthetic for its own sake but also responds positively to its urban context while also celebrating the very ideas of Reducing waste, energy consumption, and Recycling existing Resources through both its process and expression.

Read More

ALive! Reads

Mangalore | The Old Order of Changeth

As the dawn breaks over Mangalore, M. Gopakumar shares his poetic journey through its streets, where stately houses whisper tales of bygone eras, cricket fields harbor hidden delights, and the aroma of milky tea mingles with the essence of nostalgia.

Read More

WE ARE HIRING /

ArchitectureLive! is hiring for various roles, starting from senior editors, content writers, research associates, graphic designer and more..

 

PARTICIPATE /