Goreshwar Moran River Front, at Rajasthan, by Impasto Building Workshop

Goreshwar Moran River Front, at Rajasthan, by Impasto Building Workshop

The brief for this project largely emerges from the historical and socio-cultural context of the Vagad region in southern Rajasthan. Goreshwar Mahadev (Shiva temple), a temple precinct on the banks of Moran river, has been one of the major centers of faith for the locals. The main Shiva temple dates back to the 12th century. A unique characteristic of this precinct is the ‘Shivling’ situated on the Moran river bed, 6.5 meters below the road level. Today on Mondays, more than 2000 devotees from the surrounding villages come to the river bed to offer prayers. - Impasto Building Workshop
Goreshwar Moran River Front, at Rajasthan, by Impasto Building Workshop

Follow ArchitectureLive! Channel on WhatsApp

Goreshwar Moran River Front, at Rajasthan, by Impasto Building Workshop

 

The brief for this project largely emerges from the historical and socio-cultural context of the Vagad region in southern Rajasthan. Goreshwar Mahadev (Shiva temple), a temple precinct on the banks of Moran river, has been one of the major centers of faith for the locals. The main Shiva temple dates back to the 12th century. A unique characteristic of this precinct is the ‘Shivling’ situated on the Moran river bed, 6.5 meters below the road level. Today on Mondays, more than 2000 devotees from the surrounding villages come to the river bed to offer prayers.

 

 

The need for the project was raised with a concern to bring the devotees safely to the river bed. The design revolves around basic ideas of creating an experiential journey from the upper level to the river bed, with pause points to encourage social and environmental interactions. The space provides a continuity between the past and present, with the use of local materials and traditional ideas of building and design.

 

 

The process of construction begins with cleaning and silting of the river. It is found that the Shivling sat on a huge river bed rock which must not be damaged to maintain the authenticity and integrity of the Shivling.

 

 

A concrete base slab constructed around the Shivling, is made heavy, acting as a foundation to sustain the frequent flooding of the river. A semi-circular, wide platform is built over a 9” thick, low height, concrete protection wall, allowing the devotees to walk and perform the rites safely while having an unobstructed view of the river. The construction of a submersible causeway at the lower level, and holes at the bottom of the protection wall, help maintain the natural flow of the river, respecting the ecology inside the river.

 

 

The transition from the land to water is covered with steps, which is an important part of Indian traditional architecture, as seen in the step wells of Rajasthan and Gujarat or on the ghats of Banaras. The interaction between people and the water due to the changing water levels gives numerous opportunities of creating various pause points on the steps through platforms and ‘otlas’ round trees or creating patterns in steps that become activity generators.

 

 

The socio-cultural strategy for the project was the involvement of traditional craftsmen and techniques which helped resolve fundamental issues of cost (funding from the Goreshwar Vikas Trust), material procurement and project duration, and also brought in a sense of belonging among the locals. The design is an attempt at making a “place” or a “space” that is inclusive and respects the history as well as aspirations of the end users. (Text-Pankti Pandya)

 

 Drawings –

 

Animations – 

 

Goreshwar Moran River Front, at Rajasthan, by Impasto Building Workshop 98
Steps-Sitting-Formation

 

 

Project Facts – 

Project Name: Goreshwar Moran River Front

Office Name: Impasto Building Workshop

Firm Location: Ahmedabad, India

Completion Year: 2019

Gross Built Area (m2/ ft2): 3000 m2

Project location: Goreshwar Mahadev Mandir, Village- Dibra Bada, Tehsil- Sagwara, District- Dungarpur , State- Rajasthan (India)

Principle Architect: Kanishka Suthar

Design Team: Manohar Ji Suthar, Jerome Justin, Ankush Gupta, Raasul Rajeev, kanishka Suthar

Project Engineer:  Manohar Ji Suthar

Project Supervisor:  Devsankar Ji Suthar

Construction Team: Rupabhai, Ishwarbhai, Pratik Suthar, Mukeshbhai, Lalji Kaka

Photo Credits: impasto building workshop

Share your comments

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Recent

An Architect Eats Samosa

ArchitectureLive! continues with Alimentative Architecture – The fifth in a series of articles by Architect-Poet-Calligrapher H Masud Taj interfacing architecture with food via geometry.

Read More »

The Stoic Wall Residence, Kerala, by LIJO.RENY.architects

Immersed within the captivating embrace of a hot and humid tropical climate, ‘The Stoic Wall Residence’ harmoniously combines indoor and outdoor living. Situated in Kadirur, Kerala, amidst its scorching heat, incessant monsoon rains, and lush vegetation, this home exemplifies the art of harmonizing with nature.

Read More »

BEHIND the SCENES, Kerala, by LIJO.RENY.architects

The pavilion, named ‘BEHIND the SCENES’, for the celebrated ITFOK (International Theatre Festival of Kerala), was primarily designed to showcase the illustrious retrospective work by the famed scenic background artist ‘Artist Sujathan’.

Read More »

WE ARE HIRING /

ArchitectureLive! is hiring for various roles, starting from senior editors, content writers, research associates, graphic designer and more..

 

PARTICIPATE /