Children’s Pavilion, Goa, by Studio Matter

SHARE THIS

Note: The contents below are published as provided by the architect/designer.

Children's Pavilion, Goa, by Studio Matter 1
Photograph of the Children’s Pavilion from the North. ©The Photo Architects

The Serendipity Arts Festival invites artists and creative practitioners to propose experimental interventions in the urban realm of the city of Panaji. This project was executed through this competition as a ‘non-library’. Every year, BookWorm foundation, a non-profit library for children, establishes a reading room in the dense canopy of the forest abutting the Mandovi river. Our proposal engages with this wonderful idea of reading a book in the forest creating a node – a light, minimal enclosure that can playfully house the library and other programming including small skits, readings and recitations, as well as evening performances. 

Designed as an intersection of a square and a circle, the pavilion engages with the notion of indiscipline, asymmetry and play with a meandering wall and a frame that lends itself to a multitude of programmatic engagements: theatre, workshops, story-telling sessions, etc. A porous public container, the architecture of the space breaks away from the monotony of a white-box/ black-box spatial constructs that enable display and performance. The structure attempts to dissolve the rigid boundaries between inside and outside; between architecture and landscape.

Children's Pavilion, Goa, by Studio Matter 31
Serendipity Pavilion | Open Elevation
Children's Pavilion, Goa, by Studio Matter 37
Serendipity Pavilion | Axonometric Render

Project Details:

Name: Children’s Pavilion
Client: Serendipity Arts Festival 2023 – Public Arts Project – Competition Winner
Pop-up Library by Bookworm Goa
Location: Art Park, Promenade, Panaji, Goa
Status: Completed (2023)
Area: 98 sqm
Typology: Public Space Architecture
Design Firm: Studio Matter
Team: Stuthi Mehta, Tharun CM, Rishiraj Sarkar, Isha Raut, Ruturaj Parikh
Photographs: ©The Photo Architects, Ankit George, Maanasi Hattangadi

Share your comments

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

More Featured Works

The Stoic Wall Residence, Kerala, by LIJO.RENY.architects

Immersed within the captivating embrace of a hot and humid tropical climate, ‘The Stoic Wall Residence’ harmoniously combines indoor and outdoor living. Situated in Kadirur, Kerala, amidst its scorching heat, incessant monsoon rains, and lush vegetation, this home exemplifies the art of harmonizing with nature.

Read More

ALive! Reads

An Architect Eats Samosa

ArchitectureLive! continues with Alimentative Architecture – The fifth in a series of articles by Architect-Poet-Calligrapher H Masud Taj interfacing architecture with food via geometry.

Read More

The Stoic Wall Residence, Kerala, by LIJO.RENY.architects

Immersed within the captivating embrace of a hot and humid tropical climate, ‘The Stoic Wall Residence’ harmoniously combines indoor and outdoor living. Situated in Kadirur, Kerala, amidst its scorching heat, incessant monsoon rains, and lush vegetation, this home exemplifies the art of harmonizing with nature.

Read More

WE ARE HIRING /

ArchitectureLive! is hiring for various roles, starting from senior editors, content writers, research associates, graphic designer and more..

 

PARTICIPATE /