Bombay International School (BIS), Mumbai, by Mobile Offices

SHARE THIS

Note: The contents below are published as provided by the architect/designer.

Bombay International School (BIS), Mumbai, designed by Mobile Offices.

Concept/Philosophy

The school is housed in a 100-year-old heritage residential building, which has evolved into a child-centred IB (International Baccalaureate) school over a span of fifty years. The design explores the idea of flexible and interactive learning environments. The space planning reflects the liberal pedagogy of an international education adopted by the school, by re-imagining the “traditional classroom model” by ensuring the heritage significance of the structure. A process of delayering and revealing the embedded features of the heritage structure is revived. 

Bombay International School (BIS), Mumbai, by Mobile Offices 1

The shift is from a traditional classroom-based learning environment to creating subject rooms and shared common programs that offer a varied environment for learning and collaboration between students and teachers. The attempt was to make the existing divisions of classrooms porous, combine common shared spaces and create non-traditional collaborative learning spaces like courtyards, balconies, and chill-out spaces along the circulation.  

Special features

Design as a participatory process

There were workshops conducted by us, with the students, parent committees and teachers to understand their perception of ‘constants and change’ within the school which were extremely interactive and informative. Existing concerns of structure, services, environmental concerns, reusing residential scaled spaces, and retaining the character of a heritage building for accommodating spaces of flexible learning were very important considerations in the design process. 

Vision for learning environments

Earlier fragmented residential programs had to be overlaid with learning environments, which were more porous and flexible.  The need was to accommodate small group learning, outdoor learning, lectures, project-based learning, and distance learning, performance and music-based learning, independent study, one-on-one learning, learning with technology.

The Structure

The walls of the building are constructed out of load-bearing stone. The load-bearing structure disappears on the higher floor as trusses support the lighter roof above enabling large-span spaces for collective programs.  It comprises multipurpose rooms, which are used for performances, sports, yoga, seminars etc.

Original feature Flooring

The original flooring was retained and newer patterns by the use of repetitive motifs observed were designed bringing together the heritage character and a contemporary language.

Walls; certain walls were used as both storage and display within redundant doorways to maximize the use of the floor space. Ceiling; Dual source suspended lighting was designed across the rooms to highlight the rafters and jack arch ceilings to ensure the revival of the heritage value of the structure. Doors and windows; were retained but restored. Old teak was sourced to revive the unique character of the interior and exterior elevations and facades of the building.

Gallery

Diagrams and Drawings

Project Facts

Firm: MO-OF / Mobile Offices 
Principal Architects: Manisha Agarwal & Shantanu Poredi
Project Type: School, Educational, Retrofit
Location: Babulnath, Mumbai
Project Status: 2017 (Phase 1) – 2020 (Phase 2)
Built-up Area: 3500 sqm
MEP consultants: Arkk Consultants
PMC:  Panora Infrastructure
Team: Monik Gada, Nilay Shah, Kunal Mokasdar
Photographer: Fabien Charuau

One Response

Share your comments

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

More Featured Works

The Stoic Wall Residence, Kerala, by LIJO.RENY.architects

Immersed within the captivating embrace of a hot and humid tropical climate, ‘The Stoic Wall Residence’ harmoniously combines indoor and outdoor living. Situated in Kadirur, Kerala, amidst its scorching heat, incessant monsoon rains, and lush vegetation, this home exemplifies the art of harmonizing with nature.

Read More

ALive! Reads

An Architect Eats Samosa

ArchitectureLive! continues with Alimentative Architecture – The fifth in a series of articles by Architect-Poet-Calligrapher H Masud Taj interfacing architecture with food via geometry.

Read More

The Stoic Wall Residence, Kerala, by LIJO.RENY.architects

Immersed within the captivating embrace of a hot and humid tropical climate, ‘The Stoic Wall Residence’ harmoniously combines indoor and outdoor living. Situated in Kadirur, Kerala, amidst its scorching heat, incessant monsoon rains, and lush vegetation, this home exemplifies the art of harmonizing with nature.

Read More

WE ARE HIRING /

ArchitectureLive! is hiring for various roles, starting from senior editors, content writers, research associates, graphic designer and more..

 

PARTICIPATE /