Bio-climatic School at Vadodara – Green Design

“The Hollow-core Interlocking Blocks used in the project for walling were made of Paper-mache and the space was so cool that they did not even need to put on their fans in the month of June when the school was inaugurated. The kids were so happy with the colourful homely environment and the ambience inside the school that no single tiny tot cried.” Shared Architect Anil Laul of Anangpur Building Center. The design has won the first prize in the Green Building category, awards instituted by HUDCO. More details about the awards can be found HERE.

About the Project:

Bright colour gate greets children and families as they enter the school grounds from the greens, making a bold and  welcoming statement. Curved shaded seating within the landscape are features that fascinate.  The reception area is a warm and inviting space which opens smaller and larger commons and the courtyard that  floods in the space with natural light.  The central courtyard becomes a hub of activity at certain times of the day, where the little ones play and interact.  Pupils gain great experience from meeting and listening to the teachers, many visitors, developing social, language and behavioural skills.

Bio Climatic School at vadodara - Anil Laul
Image – Anangpur Building Center – Ar. Anil Laul

The school is visually striking and makes a statement, with a simple palette of attractive recycled regional materials, detailed carefully to be durable and easily maintained, giving it an identity in its community.

Some more images: (All images credits: Ar. Anil Laul – Anangpur Building Center)

6 Responses

  1. awesome!!!! wat an exciting place
    i want to learn how to make these blocks and the roof… i want to attend their workshop
    my friend has attended it and she learnt a lot
    she is a big fan of master architect Anil Laul

Share your comments

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Recent

REDWALL DESIGN STUDIO

BRIDGE CO-WORKING, at JP NAGAR, BENGALURU, by REDWALL DESIGN STUDIO

Redwall Design Studio revives the Bridge Co-working space by playing with one’s emotional response to an office atmosphere via external stimuli. Envisioning the Bridge Co-working space as a mood catalyst, apt for a workplace, the designer forges the interior space with refreshing elements and colors.

Thinkering Campus at Goa, by Studio Matter

Thinkering Campus, at GOA by Studio Matter

Designed as a juxtaposition on an existing old house, the Thinkering Campus, by Studio Matter, is a ‘Learning by Making’ space led by Avik Sarkar – an Industrial and Furniture Designer.

Subscribe to Architecture and Design Updates