Karan Grover - Akshar Centre, Vadodara

Akshar Center for the Hearing Impaired children, Vadodara by Karan Grover & Associates

Akshar Center for the Hearing Impaired children, Vadodara by Karan Grover & Associates.
Karan Grover - Akshar Centre, Vadodara

Follow ArchitectureLive! Channel on WhatsApp

Akshar Center for the Hearing Impaired children, Vadodara by Karan Grover & Associates

29 years ago, Ms. Nisha Grover, Hon. Founder Director of “Akshar Center for Hearing Impaired Children”, started teaching 5 children in a shed. Today, many of the students are working in established corporates.

Karan Grover & associates is part of this journey and have designed the new Center. Contextually, the center is surrounded by nature. Located on the western edge of Baroda, the site is characterized by a topographical construct of levels leading down to the Mini River.

Akshar Center for the Hearing Impaired children, Vadodara by Karan Grover & Associates 2

This particular site excited and pushed us to go beyond fulfilling only the program.

Mindful of the contours, the school’s program is divided into three segments working with the landscape. These divisions create tiered courtyards between built structures. The transition space is used for kid’s toys and games.

It is a hybrid structure owing to a marriage between bamboo and steel with a thatched roof and compressed earth blocks. The building blocks were a result of using the same soil excavated at site. We took this as an opportunity to engage the students and teachers by making them form these blocks through the compressive block making machine.

Drawings:

Project Facts:

Category: Institutional
Location: Vadodara, Gujarat
Status: Built
Completion Year: 2016
Site Area: 1,07,640 sq. ft
Built-Up Area: 10,676 sq.ft
Contractor: Manishi Constructions
Photos: Rahul Gajjar Photography

Share your comments

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Recent

An Architect Eats Samosa

ArchitectureLive! continues with Alimentative Architecture – The fifth in a series of articles by Architect-Poet-Calligrapher H Masud Taj interfacing architecture with food via geometry.

Read More »

The Stoic Wall Residence, Kerala, by LIJO.RENY.architects

Immersed within the captivating embrace of a hot and humid tropical climate, ‘The Stoic Wall Residence’ harmoniously combines indoor and outdoor living. Situated in Kadirur, Kerala, amidst its scorching heat, incessant monsoon rains, and lush vegetation, this home exemplifies the art of harmonizing with nature.

Read More »

BEHIND the SCENES, Kerala, by LIJO.RENY.architects

The pavilion, named ‘BEHIND the SCENES’, for the celebrated ITFOK (International Theatre Festival of Kerala), was primarily designed to showcase the illustrious retrospective work by the famed scenic background artist ‘Artist Sujathan’.

Read More »

WE ARE HIRING /

ArchitectureLive! is hiring for various roles, starting from senior editors, content writers, research associates, graphic designer and more..

 

PARTICIPATE /